Friday, April 22, 2011

Minum air sejuk jadi gemuk & dapat heart attack??

Aku tertarik dengan 1 link yang kawan-kawan aku share which state that drinking ice cold water will increase the chance to get heart attack since the ice will solidify the fat result in more fat to be stored rather than being metabolized. The version that I read is in Malay but then I found out the original version is in English and by comparing both, there is some point missing in the Malay’s the link to the English article:

Among the missing point is the last paragraph of the articles where it states that there is no scientific evidence to support the theory. Since the Malay version exclude this in the article, im afraid that it might mislead as a professional advice from a doctor etc. on the other hand, below I list down some point that might question the validity of the cold water will cause you fat & lead to heart attack. Before you read further, please note that my point here is all about the relation of cold water and fat metabolism not something anything about cold water cause asthma, allergic reaction or erectile dysfunction are not related..

1. Normal human body is at 37 C in average..Anything goes inside our body that is lower or higher than this temperature will be warm up or cool down until it reaches equilibrium with body temperature..Hence, ice cold water which about 5 – 8 C will be warm up to 37 C even by the time it’s still in our mouth..tak caye? Minum air sejuk, tahan 5 saat, keluarkan is warmer walaupun tak sampai room temperature lagi..

2. To warm up a cold water our body will need energy which is, by drinking cold water we are in fact burning some is not that significant that you will notice a weight loss after 1 week drinking cold water, but yes, there is some calories being burned..

3. Digestion process takes time..Average from 3-4 hours and can last up to 7-8 warm up the cold water our body will take about 10 – 15 minutes only..Clearly, it does not have much time to cause major damage in there..

4. On the other hand, if it is true that cold water does solidify the fat, I think it is a good news rather than bad..Fat as it is will not be absorbed by our need to be degraded into simpler form of fatty acid then our body will absorbed and further metabolized either to be used immediately or stored..So, if the fat solidify so hard that the body cannot degrade it, it just go all the way along the intestine and end up in the toilet bowl..

5. In my opinion, the suggestion of not drinking cold water to avoid obesity and heart attack is similar to a smoker who choose a cigarette with filter to reduce the bad effect where as the real solution is to stop avoid heart attack the real thing you need to do is to control blood pressure, observe cholesterol level, quit smoking & maintain healthy lifestyle..get out there and start working out..

In conclusion, sorry for being skeptical on the articles, this is just my point of view based on published scientific evidence.

p/s: terbaik la aku tulis blog 80% in english walaupun grammar terabur..feeling proud to myself..hahahaha..

Wednesday, April 20, 2011

6-pack abs..An overview

6-pax..figure yang sentiasa menjadi idaman para body builder..and sebab tu jugak kalau tengok produk-produk diet, mesin-mesin exercise, semuanya diorang akan claim boleh wat kurus sampai dapat 6 pax..Don’t blame them though, it’s a very effective marketing strategy..Why?? Because majority of people will look for a shortcut in fat loss..’berkesan dalam 5 hari’, ‘hilang berat semasa tidur’ ‘tidak perlu bersenam’ ni semua ayat-ayat typical kalau tengok kat mana-mana produk..And kebanyakkan orang akan terus keluarkan berates-ratus ringgit tuk beli semua supplement, training machine etc for the sake of getting lean..Believe me, kalau nak dapat 6-pax semudah tu, you will see every person in this world have it..Unfortunately that is not the case..Majority with 1 round pax (cam aku), only those who training hard with high motivation succeed..jadi camne sebenarnye nak dapat 6-pax nih..get your body fat % below 10, ie go for 1 digit body fat..sound easy right?? It’s not..purata lelaki kurus (yang bila kita tengok kita akan cakap dia ni kurus la) have 12 – 15% body fat..and yes, diorang ni takde lagi 6-pax..bagi yang berisi cket, 18-20%..and yang lain more than 20%..kalau 12% tu pun takde 6-pax, yang lain takyah cerita la..kenape yang kurus ni pon takde?? Because fat around abdomen is the last fat to disappear..bila dah mati-mati diet ngan exercise sampai semua fat kat lengan, peha, muka, belakang, betis habis, baru fat kat abdomen tu dibuang..& kalau silap cket, cam terponteng diet & exercise tuk 2,3 minggu, tempat pertama sekali naik is you can see the challenge to get that 6-pax abs..kat sini aku share gambar-gambar seksi yang aku ambik dari En. Google tuk tunjuk cket camne rupa body focus kat abdomen kat certain body fat composition..

30% body fat

Ni bawah kategori obese..tengok how the 1 round pax clearly visible..

20% body fat

Yang ni bentuk average yang ade kat kebanyakkan lelaki bertubuh sederhana di yang memang ramai tak peka & ni jugak yang aku selalu cakap, nampak kurus doesn’t mean dia memang kurus..body camni, kalau pakai kemeja memang takkan nampak gemuk sangat but still it’s not ok..

15% body fat

Ni tubuh lelaki kurus pada pandangan mata kasar..orang yang kita tengok kita cakap kurus, you can see masih takde 6-pax di situ..

12% body fat

12%..nilai yang memang mustahil tuk dicapai oleh sesetangah orang (mentality not reality keh..) kalau tengok kat chest, lengan & bahu dah develop shape & visible muscle tapi……..yup..6-pax masih tak nampak sepenuhnya..ade nampak 2-pax kat bahagian atas tapi 4-pax lagi still invisible..

8% body fat

TADAA!! Bila dapat capai body fat % below 10, then here it comes..Fully visible 6-pax abs..Time ni bahagian lain tak yang cerita la..(tak yang = tak yah in korean malay) chest, biceps, triceps, semua in shape & fully defined..This is the dreams, but will it become reality?? It’s up to your effort..disiplin & istiqamah..